Pék (3454105 )

A szakma leírása

    A pék sütőipari üzemekben termelési tevékenységet végez. Mézeskalácsot készít. Felelős a technológiai, higiénia, munkavédelmi és egyéb vonatkozó jogszabályi követelmények betartásáért.

     

    A szakképesítéssel rendelkező képes:

    • átvételi és raktározási feladatokat végezni,
    • előkészítő műveleteket végezni,
    • nyersanyagot, készterméket vizsgálni, gyártásközi ellenőrzés végezni,
    • eszközöket használni, gépeket és berendezéseket kezelni,
    • befejező műveleteket végezni,
    • tésztát készíteni,
    • tölteléket készíteni,
    • feldolgozni a tésztát,
    • tésztát keleszteni,
    • tésztát sütni,
    • készterméket kezelni, csomagolni,
    • mézeskalácsot készíteni és díszíteni,
    • betartani a tevékenységére vonatkozó előírásokat,
    • adminisztrációs munkát végezni.

Tájékoztató a képzésről

A képzésben való részvétel feltétele

    8 általános + egészségügyi alkalmasság

Megjegyzés

A szakmához tartozó modulok

  • 11919-16 Élelmiszerelőállítási alapismeretek
  • 11497-12 Foglalkoztatás I.
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 10942-16 Mézeskalács készítés
  • 11945-16 Sütőipari alapismeretek
  • 11837-16 Sütőipari ismeretek

A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei

  • Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai

  • Gyakorlati vizsgatevékenység| Kenyerek vagy különböző termékcsoportba tartozó termékek készítése| 300 perc| 60%|
  • Gyakorlati vizsgatevékenység| Mézeskalács készítés| 180 perc| 10%|
  • Központi írásbeli vizsgatevékenység| Komplex pék írásbeli vizsgafeladat| 180 perc| 15%|
  • Szóbeli vizsgatevékenység| Komplex szóbeli| 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadás 10 perc)| 15%|