Szakács (3481104)

A szakma leírása

    A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.

    A szakképesítéssel rendelkező képes:

    -       napi és alkalmi étrendet, étlapot, időszakos ajánlatokat összeállítani

    -       az ételekhez a nyersanyagokat és azok mennyiségét meghatározni

    -       felmérni a meglévő készletek mennyiségét

    -       árut átvenni

    -       előkészíteni és rendeltetésszerűen használni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat

    -       nyersanyagokat előkészíteni

    -       a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazni

    -       különféle ételeket készíteni

    -       az elkészített ételeket melegen illetve hidegen tartani,

    -       a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembe vételével az ételeket megtálalni, díszíteni

    -       a maradványokat kezelni

    -       a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani

    -       feladatait az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően végezni

    -       technológiai műveletek leírásait idegen nyelven megérteni, felhasználni

Tájékoztató a képzésről

A képzésben való részvétel feltétele

    8 általános + egészségügyi alkalmasság

Megjegyzés

A szakmához tartozó modulok

  • 11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
  • 11518-16 Élelmiszerismeret
  • 12095-16 Ételkészítési ismeretek
  • 12094-16 Ételkészítési ismeretek alapjai
  • 11497-12 Foglalkoztatás I.
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11561-16 Gazdálkodási ismeretek
  • 12096-16 Szakács szakmai idegen nyelv

A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei

  • Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai

  • Gyakorlati vizsgatevékenység| Ételkészítés alapja| 140 perc| 25%|
  • Gyakorlati vizsgatevékenység| Ételkészítési ismeretek| 140 perc| 25%|
  • Központi írásbeli vizsgatevékenység| A szakács szakma ismeretei| 180 perc| 25%|
  • Szóbeli vizsgatevékenység| Konyhai ismeretek| 55 perc (felkészülés 35 perc fordítással együtt, válaszadás 15 perc ételkészítés alapjai és ételkész| 25%|