Fogadós (3481106)

A szakma leírása

    A fogadós legfontosabb feladata, a turizmusban résztvevő hazai- és külföldről érkező vendégek, fogadókban történő szakszerű kiszolgálása, ellátása: a vendéglátóegységhez fűződő szervezési, gazdálkodási, üzletviteli és marketing alapok ellátása, a vendégek fogadása, kiszolgálása, a fogadó konyhájához és étterméhez fűződő alapvető vendéglátóipari tevékenységek-, továbbá a vendégek programjainak szervezéséhez és lebonyolításához fűződő segítő tevékenységek ellátása.

     

    A szakképesítéssel rendelkező képes:

    -       a vendégek fogadására, és az alapvető recepcióhoz fűződő tevékenységek ellátására

    -       a vendégek szakszerű kiszolgálására az éttermi egységben, illetve a szobákban egyaránt

    -       egyszerűbb konyhai feladatok, előkészítések, reggelik büfébekészítések szakszerű ellátására

    -       az élelmiszerbiztonság és a fogyasztóvédelem támasztotta követelmények ellátására

    -       a vendéglátóegység biztonságos működtetésére

    -       az üzlet arculatának és működésének megtervezésére

    -       a gazdaságos működés megtervezésére, és a gazdaságos üzemelés működtetésére

    -       a vendéglátóüzletekkel szemben támasztott higiéniai követelmények betartására

    -       a HACCP rendszer működtetésére

    -       alapvető marketing feladatok ellátására

    -       az alkalmazottak kiválasztására, és a humánerőforrás gazdaságos felhasználásának megtervezésére

    -       a hazai legjellemzőbb turisztikai attrakciók bemutatására

    -       a programok szervezésével és lebonyolításával összefüggő legfontosabb ismeretek felhasználására

Tájékoztató a képzésről

A képzésben való részvétel feltétele

    8 általános + egészségügyi alkalmasság

Megjegyzés

A szakmához tartozó modulok

  • 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem
  • 10048-12 Ételkészítés alapjai
  • 11794-16 Fogadós napi tevékenységei
  • 11793-16 Fogadós szakmai tevékenységei
  • 11497-12 Foglalkoztatás I.
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 10045-12 Gazdálkodás
  • 10049-12 Konyhai kisegítés
  • 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei

  • Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai

  • Gyakorlati vizsgatevékenység| A: Fogadós szakmai tevékenységei; B: Fogadós napi tevékenységei| 240 perc| 70%|
  • Központi írásbeli vizsgatevékenység| Fogadó működtetésével összefüggő dokumentációs feladatok| 120 perc| 30%|