Cukrász (3481101 )

A szakma leírása

    A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

    A szakképesítéssel rendelkező képes:

    -       saját munkáját megszervezni, a munkájához szükséges anyagmennyiséget felmérni

    -       élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni

    -       cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni

    -       cukorkészítményeket előállítni

    -       bevonó anyagokat készíteni, felhasználni

    -       cukrászati félkész- és késztermékeket készíteni

    -       uzsonnasüteményeket készíteni

    -       teasüteményeket készíteni

    -       kikészített süteményeket készíteni,

    -       hagyományőrző cukrászati termékeket eredeti technológiával készíteni

    -       nemzetközi trend szerint cukrászati termékeket készíteni

    -       fagylaltokat, fagylaltkelyheket készíteni

    -       pohárkrémeket, készíteni

    -       bonbonokat készíteni

    -       tányérdesszerteket készíteni

    -       alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.

Tájékoztató a képzésről

A képzésben való részvétel feltétele

    8 általános + egészségügyi alkalmasság

Megjegyzés

A szakmához tartozó modulok

  • 11522-16 Cukrász szakmai feladatok
  • 11521-16 Cukrász szakmai idegen nyelv
  • 11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
  • 11518-16 Élelmiszerismeret
  • 11497-12 Foglalkoztatás I.
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11561-16 Gazdálkodási ismeretek

A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei

  • Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai

  • Gyakorlati vizsgatevékenység| Cukrászati termékkészítés| 420 perc| 60%|
  • Központi írásbeli vizsgatevékenység| Cukrászati termékek technológiája, termeléshez kapcsolódó gazdasági számítások| 120 perc| 20%|
  • Szóbeli vizsgatevékenység| Cukrász szakmai idegen nyelv, élelmiszerismeret, élelmiszerbiztonság| 40 perc| 20%|